środa, 6 maja 2015

tarta czekoladowa z malinami



Nie wiem czy istnieje doskonalsze połączenie: migdały, czekolada i maliny. Przy tym przepis na tę tartę jest tak prosty do zrobienia, że można ją przyrządzić nawet w chwili wielkiego czekoladowego głodu. Za 20 minut będzie gotowa. Ta wersja przepisu jest na 4 średnie tartaletki. Ja takowych nie miałam, więc zwiększyłam składniki o połowę i wyszła standardowa tarta. Na pewno Wam będzie smakowałaJ

No to siup!

Składniki:

Spód:
200 g mielonych migdałów
4 czubate łyżki miodu
łyżka masła
2 łyżki mąki

Krem:
200 g gorzkiej czekolady (może być mleczna jeśli ktoś nie lubi)
4 łyżki gęstego soku z malin
125 ml mleka
1 laska wanilii
szczypta soli


Wykonanie:
Foremki lub formę na tartę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Migdały mieszamy z miodem i wyciskamy do tartaletek. Wkładamy do piekarnika na 10 minut na termoobieg w temp. 180 stopni.

Krem:
Mleko zagotować z laską wanilii i wyłuskanymi nasionkami.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać do niej ciepłe mleko z wanilią, dodać szczyptę soli i sok malinowy. Na tartaletek lub tartę wylać krem i ułożyć świeże maliny. Włożyć do lodówki do szybszego stężenia kremu, ale taka na ciepło też jest super!!!!

Smacznego!

Do zobaczenia 

Ewa




8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz...

Choose your language

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...